Ένα αβοκάντο την ημέρα, το καρδιακό το κάνει πέρα!


Ενισχυμένο με μία σειρά βιταμινών, θρεπτικών συστατικών και καλών λιπαρών, δεν είναι μυστικό ότι το αβοκάντο είναι μία από τις πιο επιθυμητές σούπερ τροφές που παράγουμε εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Νομίζω ότι μετά από αυτό δεν χρειάζεται να κάνεις δεύτερη σκέψη πριν τρέξεις να φτιάξεις ένα απολαυστικό smoothie και γιατί όχι ένα μπολ γουακαμόλε…

Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι το αβοκάντο είναι ακόμη πιο υγιεινό από ό, τι πιστευόταν στο παρελθόν και ότι η κατανάλωσή του κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ιρανοί ερευνητές ανέλυσαν 129 μελέτες που είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως για να αποκτήσουν περαιτέρω γνώση για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ κατανάλωσης αβοκάντο και μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο ευθύνεται για μία ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα, η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης C-reactive, η κοιλιακή παχυσαρκία και τα μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα αναστολέα-1 ενεργοποιητή πλασμινογόνου ή ινωδογόνου στο αίμα σου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σαρκώδης καρπός του αβοκάντο μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) και αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL), επηρεάζοντας τα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερόλη και τα φωσφολιπίδια με ευεργετικό τρόπο. Η κατανάλωση του έχει πλήθος ευεργετικών αποτελεσμάτων καθώς όχι μόνο μειώνει τα λιπίδια αλλά έχει και αντι-υπερτασικές, αντιδιαβητικές, αντιθρομβωτικές, καρδιοπροστατευτικές και αντι-αθηροσκληρωτικές ιδιότητες που έχουν αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες".

Και δεν είναι μόνο ωφέλιμη η σάρκα - η φλούδα, ο σπόρος και τα φύλλα όλα παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου για προβλήματα υγείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότερες από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο παρελθόν ενθαρρύνουν την καθημερινή κατανάλωση του αβοκάντο

Ωστόσο, επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο health.com, η έρευνα δείχνει ότι «οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα αβοκάντο ζυγίζουν λιγότερο και έχουν μικρότερη περιφέρεια μέσης από εκείνους που δεν το κάνουν, ακόμα και όταν δεν καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά».  

Πηγή: www.lifeguide.gr